A részvétel feltételeiről

Szükséges iskolai végzettség:
A legmagasabb iskolai végzettség meglétét a megfelelő bizonyítvány bemutatásával igazolni kell. Az a végzettség, amely minimálisan szükséges ahhoz, hogy a jelentkező megkezdhesse a tanfolyamot. Azoknál a képzéseknél, amelynél a részvétel a megadott végzettség hiányában, megfelelő bemeneti kompetencia birtokában is megkezdhető, a képzés megkezdése előtt kompetenciamérést végzünk. Amennyiben a felmérés eredménye megfelelő, a jelentkező rendelkezik a szükséges kompetenciákkal, a képzéshez szükséges iskolai végzettség hiányában is megkezdheti a tanfolyamot.    

Bemeneti kompetenciamérés:
Annak mérése, hogy a képzésre jelentkező rendelkezik-e azokkal a kompetenciákkal (lásd Kompetencia), melyek szükségesek egy képzés megkezdéséhez.

Kompetencia:
A felnőttképzésben részt vevő személy azon ismereteinek, készségeinek, képességeinek, magatartási, viselkedési jegyeinek összessége, amely által a személy képes lesz egy meghatározott feladat eredményes teljesítésére;

Egészségügyi alkalmasság:
Amennyiben a tanfolyam megkezdésének feltétele az egészségügyi alkalmasság, az azt jelzi, hogy az adott képzettség megszerzésével végezhető munkának egészségügyi feltételei vannak, ennek hiányában a tevékenység nem végezhető. Adott munkavégzést kizáró betegségek lehetnek: allergia (pl. méhész), epilepszia, tbc, szívbetegségek, stb. Azoknál a képzéseknél, ahol feltétel az egészségügyi alkalmasság, ezt orvosi igazolással bizonyítani kell.

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: Orvosi vizsgálat, amelynek célja annak megállapítása, hogy az egyén testi adottságai és egészségi állapota alapján képes-e felkészülni a választott tevékenység ellátására, ennek során nem kerül-e veszélybe egészsége. Szakmai egészségügyi alkalmassági igazolást arra jogosult foglalkozás-egészségügyi orvos állíthat ki.

<<< Vissza a Hasznos tudnivalókhoz.